Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Marciano vs. Walcott

Ett av mina största intressen i unga år var tungviktsboxning och det finns väl några kartonger super8-filmer någonstans, men jag har även fått många på DVD för några år sedan. Idag finns dock det mesta att se på YouTube och nedan kommer ett kort klipp på boxningshistoriens ende obesegrade tungviktsvärldsmästare Rocky Marciano när han knockar Jersey Joe Walcott i trettonde ronden och blir världsmästare. Rocky Marciano gick 49 matcher som proffs och vann alla, varav 43 på knockout eller teknisk knockout innan han 1956 drog sig tillbaka p g a ryggproblem. Han var bara nedslagen två gånger under hela sin karriär.

Karriären började efter andra världskriget då Rocky Marciano startade som amatörboxare efter att under kriget med ett enda slag ha knockat en australisk tungviktsmästare under ett krogbråk. Rocky gick sedan ett 40-tal matcher som amatör och vann alla utom en på snabb knockout och därefter började proffskarriären. Tyvärr omkom Rocky redan 1969 i en flygolycka, endast 45 år gammal. Precis dessförinnan gjordes en “datorfight” mellan Rocky och Muhammad Ali (Cassius Clay) om vem som var bäst genom tiderna och den officiella versionen sa att Rocky vann. Som illustration till matchen fick Rocky och Ali sparra mot varandra 80 gånger.

2 comments to Marciano vs. Walcott

 • Fd K-a-bo

  Aldrig sett den filmen men nu när man ser den, dessutom i slo-mo så verkar ju Walcott livrädd? Kanske berättigat? Oddesn var ju rätt dåliga.
  När han påslutet backar mot repen så sänker han ju vänsterkardan och lämnar fältet helt öppet för en högerpärla..
  Bara en svårt hjärnskadad boxare hade kunnat missa den öppningen!
  Så gick det som det gick..
  Antar att Marciano gick tämligen oskadad igenom sin karriär?

 • Karlskronabloggen

  Ja, Rocky Marciano blev bara nedslagen två gånger under hela sin karriär, första gången faktiskt i första ronden i just denna match (men det var inget allvarligt) och sedan i sin sista match mot Archie Moore som Rocky sen vann enkelt på KO i nionde ronden.

  Faktiskt ledde annars Jersey Joe troligen på poäng när knocken kom i trettonde ronden här i klippet, men Rocky kom ikapp och det finns några fantastiska bilder på denna knock som nog är den mest omtalade i tungviktshistorien.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>