Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ytterst märkligt “dumslut”

Mycket märklig dom mot Michael Hess i Blekinge Tingsrätt

Michael Hess

Idag kom domen i Blekinge Tingsrätt mot Michael Hess (SD) som åtalats för “hets mot folkgrupp” efter en kommentar på Aftonbladet som också publicerades på hans privata Facebooksida. Alla vet nog vad det handlar om eftersom det just nu är en av toppnyheterna i alla gammelmedier (annars står det i Mattias Karlsson uttalande nedan). Det uttalande Michael Hess gjorde var onekligen klumpigt formulerat, men icke desto mindre sant vilket lär ha framgått vid rättegången från de referat jag fått från de som var på plats. Tingsrätten menar dock att det saknar betydelse att statistiken som hänvisades till var korrekt, vilket då innebär att det inte längre finns någon yttrandefrihet i demokraturen Sverige?

Domen på 80 dagsböter à 400 kronor (32 000 kronor) är helt klart en uttalat “politiskt korrekt” dom som givetvis kommer att överklagas till Hovrätten. Michael Hess får starkt stöd från flera i partitoppen.

Björn Söder“Skrämmande utveckling i Sverige. Domstolar avgör vad som får sägas och inte sägas i ett land som påstår sig ha yttrandefrihet. Domen måste givetvis överklagas. Det är en stor skam för demokratin. Vad som är rätt eller fel i sak spelar tydligen ingen roll enligt tingsrättens dom. Justitiemord! Fälls Hess även i nästa instans är jag sannolikt beredd att ta ett liknande straff genom att deklarera vad som är ren fakta!”

Kent Ekeroth: “Domstolen tog ingen som alls hänsyn till om det han sa var sant eller ej. I Sverige 2014 kan man alltså dömas även i fall där man säger sanningen, så länge det går emot åsiktseliten.”

Mattias Karlsson: “Idag minskade den svenska yttrandefriheten dramatiskt Jag är den förste att tillstå att man som SD-företrädare bör sträva efter att uttrycka sig mer nyanserat och utvecklat än såhär när man diskuterar känsliga ämnen som lätt kan övertolkas och missförstås, men även om det sällan är klokt att uttala sig generaliserande och i affekt (i detta fall över massvåldtäkter och sexuella övergrepp mot obeslöjade kvinnor i Egypten) så ska det banne mig inte vara olagligt. Vill vi verkligen ha ett samhälle där meningsskiljaktigheter avgörs i domstol istället för i fria och öppna debatter? Ett samhälle där den som av majoriteten anses ha fel inte bara förlorar i val utan också slängs i fängelse eller döms till böter?”

Lyssnade även precis till en intervju med Sverigedemokraterna Blekinges ordförande Ola Svensson, som liksom övriga i Sverigedemokraterna Karlskrona, helhjärtat stöder Michael och det är inte aktuellt att han kan tas bort från kommunlistan i Karlskrona inför valet i höst så länge det inte kommit en lagakraftvunnen dom.

Här kommer även ett klipp där Karlskronaprofilen Richard Jomshof, rättspolitisk talesman för Sverigedemokraterna och som även var med vid tingsrätten bemöter den absurda domen.

5 comments to Ytterst märkligt “dumslut”

 • B-E Johansson

  Som lagen (16 kap. 8§, Brottsbalken) är skriven hade tingsrätten inget annat val än att fälla Hess. Det är lagen det är fel på, inte domen. Tullberg har en lång utläggning om detta i sin bok Låsningen, sid 123 ff
  Söder m fl gör misstaget att skälla på budbäraren

  • Karlskronabloggen

   @ B-E
   Ja, t o m BLT:s ledarskribent tycker det var fel domslut och visst är det lagen det är fel på om såna domslut överhuvudtaget kan fattas. Jag har sett några hänvisningar till lagens förarbeten som möjligen skulle kunna tillämpas bland alla tusentals kommentarer till domen i andra forum. Men det är bra att det blir en prövning i Hovrätten och sedan kanske även i HD om det kan betraktas som ett fall för praxisändring. Jag har inte hunnit ladda hem “Låsningen” ännu, men ska göra det nästa vecka. Den finns ju för gratis nedladdning och Jan Tullberg är alltid lika intressant att läsa!

 • per johanson

  SD brukar ju alltid vilja ha strängare straff eller gäller det inte egna anhängare, eller…..

 • Karlskronabloggen

  Det är riktigt Per och det är i första hand för grova våldsbrott som Sverigedemokraterna vill ha hårdare straff och det gäller givetvis oavsett vilket parti brottslingen tillhör.

  I detta fallet är det ännu inte ens något brott eftersom det inte finns någon lagakraftvunnen dom. Partiet på både riks- och lokalnivå uttrycker fullt förtroende för Michael Hess. Tingsrätten gick helt på åklagarens yrkande, men det är långt ifrån säkert att det blir samma resultat i Hovrätten och sen finns även möjlighet att begära prövningstillstånd till Högsta Domstolen för den sida som förlorar i Hovrätten. Först då kan en dom vinna laga kraft och om jag förstår partiets linje rätt är det först då ställning tas till fortsatta uppdrag i partiet.

 • B-E Johansson

  @Karlskrona
  Köp boken, om du har råd och stöd på så sätt en som har mod och ork att upplysa “det sovande folket” om väsentligheter
  /B-E

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>