Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ursäkta, var är kriget?

För en tid sedan kom boken “Ursäkta var är kriget? - 100 höjdare i Karlskronas historiaUrsäkta var är kriget? – 100 höjdare i Karlskronas historia“. Nu har jag lånat boken på Karlskrona Stadsbibliotek och läst det mesta av innehållet. Boken är skriven av de tre gammelmediajournalisterna Martin Hult, Mattias Nilsson och Björn Håkansson.

Jag tycker de har lyckats rätt bra med att hitta roliga och udda händelser i Karlskronas historia. Rent stilistiskt tycker jag dock man märker stor skillnad i kvalitet mellan de 100 artiklarna, men det blir väl så när det är tre olika författare, även om jag förutsätter att de redigerat tillsammans inför slutprodukten.

Sett till innehållet tycker jag det ibland är lite överdrivet sarkastiskt och plumpt, ibland blir det dock riktigt roligt och intressant fast varvat med en del helt misslyckade försök till skämt.

Vad har då författarna missat? Framförallt två stora händelser enligt mig.

1. Självklart “Den stora bankskandalen 1979” när kunderna lämnade dåvarande Sparbanken på löpande band och jag hade också gjort det om jag inte varit utomlands vid tillfället.

2. Lika självklart när dåvarande kommunalrådet Mats Johansson (S) ensam förlorade kommunalvalet och makten i Karlskrona 2006 när han vägrade sitta i samma soffa som Richard Jomshof (SD) i direktsänd TV4 strax innan valet och på bred “björkholmska” förklarade detta med “Det gaur ente å prauta me dom“. Hur många tusen extra röster Sverigedemokraterna fick i Karlskrona den morgonen vet bara gudarna, men partiet nästan tredubblades och fick åtta mandat i fullmäktige och som en följd bildades en femklöver som ändade Socialdemokraternas sedan decennier långa maktposition i kommunen.

Jag tycker även att tidningen “Klatsch” och dess samhällskritiske utgivare Arthur Ståhle borde varit med. Han gav ut tidskriften åren 1913-1916 och den var fylld av skvaller och skandaler i “högre” samhällsklasser som inte rapporterades i vanliga tidningar, så det fanns mediacensur även på den tiden. Arthur Ståhle dömdes till både fängelse och böter vid flera tillfällen och blev även misshandlad vid ett par tillfällen av högre militärer och han gav vid det sista tillfället ut ett extranummer av Klatsch med en helsida kallad “Hjältarna från Slaget i Karlskrona på Kyrkogatan den 26 februari 1915.” Arthur Ståhle blev då misshandlad av 27 (!) högre militärer som han tillägnade detta extranummer och namngav alla 27 med kommentaren “Hell er hjältar!”

Sen finns det några sköna Karlskronaoriginal beskrivna i boken, men jag saknar Sören Sörensson och hans morgonbad vid Fisktorget och även mannen som utropade en buddhistisk fristat i Sibbamåla och som senare flyttade till Torhamn och körde runt på sin moped iförd gasmask. Han kom in på besök där jag jobbade ett par gånger iförd gasmasken, men han tog av den när han var inomhus. Vinterbadaren Stig Johansson som snart fyller 93 år hade också platsat och det var bara några år sedan han slutade med dessa bad, plus att han sprang både marathon och ultramarathon när han var långt över 70 år gammal. Sen om man går längre tillbaka i tiden borde “Grosshandlaren i fria luften” (Johan August Petersson) haft en given plats bland de hundra.

På det hela taget ändå en trevlig och mycket läsvärd bok som av mig får “En stark trea” som de brukar säga ibland i TV4 när de betygsätter böcker, filmer och viner.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>