Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Utsikt över staun 1904

Här kommer ett fantastiskt fint vykort från samlingen med en översiktsvy över Karlskrona som är skickat av Carl till fröken Blenda år 1904. Jag har flera vykort med samma avsändare och mottagare som jag bytte till mig av en samlare i Huddinge just när jag började samla vykort på allvar i slutet av 1980-talet. Carl var militär och hade en fantastisk handstil och långt senare hittade jag ett vykort som Carl skrivit till Blenda i början av 1930-talet, med skillnaden att hon då hade samma efternamn som Carl!

Utsikt över staun 1904

7 comments to Utsikt över staun 1904

 • Fd Ka-bo

  Ahhhhh…nere i vä hörnet.
  “Imp A Hjellmans Eftr”, papper och leksaker..
  Där var vi stamkunder.
  Väcker gamla minnen, men butiken finns nog inte kvar. kollade lite på Google streetview..

 • Tjalle

  Hjellmans ja !
  Min drömaffär på 50-talet. Elektriska tåg från Märklin !
  Kommer ihåg att butiken bestod av en lång gång inåt med lite utbuktningar för försäljningsdiskar emellanåt.
  Jag har för mig den är försvunnen sedan minst 20 år ???

  • Karlskronabloggen

   Hej Tjalle!

   Ja, det är nog ännu längre sedan Hjellmans försvann. Jag minns affären mest från 1960-talet då jag ofta köpte byggsatser av olika fartyg och flygplan. Nu är det en affär som säljer ramar och liknande inom konst och det har det varit rätt länge nu.

 • Tjalle

  Som du säkert minns så har jag varit med förr !
  Men efter computerhaveri kom jag inte in på mit gamla mailkonto utan fick skapa ett nytt med tillägget “17”.

  Tjalle

  • Karlskronabloggen

   Ja, jag vet att du varit en mycket flitig kommentator i Karlskronabloggen genom åren och det är bara första gången med ny mailadress jag måste godkänna, så nu ska du kunna skriva utan moderering.

 • Karlskronabloggen

  Nej, det är en ramaffär där sedan länge. Minns faktiskt inte exakt när Hjellmans lade ner, ramaffären har funnits där länge. En grov gissning är att Hjellmans försvann kring 1980.

  • Tjalle

   ” … Jag minns affären mest från 1960-talet då jag ofta köpte byggsatser av olika fartyg och flygplan”.

   Jo visst, det var det också: Fartygsbyggsatser. Från “Revell” tror jag.
   Jag var fascinerad av de fräsiga fartygen i skyltfönstret och på förpackningen.
   Hos mig blev de dock aldrig så klämmiga. Limmet välde ut i limpunkterna och linjen till den röda undervattensbemålningen fick jag aldrig riktigt rak. Hade aldrig tålamod att vänta tills denna torkat heller så den var full med fingeravtryck. Men vid nästa modell skulle allt bli bättre …

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>