Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

För exakt 108 år sedan…

Idag är det exakt på dagen 108 år sedan unionsupplösningen mellan Sverige  och Norge den 1 november 1905 och det var ceremonier över hela Sverige där väldiga folkmassor samlades. I Karlskrona skjuts här salut från Kungshall när “den rena svenska flaggan hissas“. Människor har samlat på piren vid Kungsbron för att följa evenemanget och observera också den tvättande damen längst ned. Det måste varit kallt där på tvättbryggan där många Karlskronakvinnor på den tiden tvättade!

Bilden är ett s k fotovykort och är tagen av Karlskronafotografen A.O. Backström som själv kopierade bilden i ett litet antal exemplar som sedan såldes dagen efter till intresserade. Det är ett mycket ovanligt kort i min vykortssamling, men jag har faktiskt haft dubblett av det en gång i tiden!

Kortet under är ett allmänt vykort kring händelsen med en trevlig och vackert skriven dikt!

Salut från Kungshall vid unionsupplösningen den 1 november 1905

Till minne av 1 november 1905

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>