Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Varför “karlskronabloggen.se”?

Jag fick ett mail från en trogen läsare som undrade varför jag nu lägger in “karlskronabloggen.se” på bilderna i Karlskronabloggen.

Anledningen är att det finns en stor Facebookgrupp som handlar om Karlskrona och där åtminstone tre personer hej vilt plockar bilder från Karlskronabloggen och skickar upp där helt utan att ange källan. Tidigare var det bara de gamla bilderna från min samling, men nu även de nya bilderna jag tagit.

Jag har absolut inget emot att mina gamla vykort eller mina nya bilder används i den gruppen (som jag dock tidigare lämnat av helt andra skäl, men kan läsa), men då hör det till god ton att ange källan och senast var det även två hela texter kopplade till två vykort som var kopierade utan angivande var informationen hämtats.

Därför kommer jag framledes alltid att lägga in “karlskronabloggen.se” lite diskret på mina egna bilder och “Föreningen Gamla Carlscrona” de få gånger jag ibland lånar bilder därifrån!

7 comments to Varför “karlskronabloggen.se”?

 • Christian

  Jag är inte en av dom som sprider dina bilder vidare, men dock finner jag mycket stort nöje av att titta på dessa gamla vykortsbilder. Oftast “norpar” jag bilden och lagrar på min egen maskin och tack vare dig så börjar arkivet som illustrerar gamla Karlskrona med omnejd bli ganska roligt att sitta och bläddra i.

  Jag håller med om att man inte ska sprida dina bilder hur som haver, helt enig i det, men för en amatörsamlare av gamla bilder så blir det lite trist att få en copyright-stämpel över bilden.

  Det finns andra “diskreta” sätt att lägga in ursprung i bilder, har du övervägt det?

  Förresten, hur många inscannade gamla bilder har du i ditt bibliotek?

  • Karlskronabloggen

   Hej!

   Ja, vet att det finns andra sätt att lägga in information i bakgrunden, men det är ytterst få som överhuvudtaget vet hur man når den informationen. Jag gör ju Föreningen Gamla Carlscronas medlemsblad sen sex år tillbaka och där finns sådan information, men de har också tidigare än mig lagt till liknande information synlig på deras vykort och bilder.

   Jag håller med dig helt att det är tråkigt att behöva lägga in sån information och jag har inga problem med om någon lagrar mina bilder i sitt privata arkiv, men nu gick det för långt på Facebook! Först genom att sprida de gamla bilderna, sedan mina nytagna bilder och sedan gamla bilder med oförändrad text från Karlskronabloggen utan att ange källan. Anger man källan tycker jag det hade varit helt OK, även om det så att säga blir Facebook som därefter “äger” den bilden.

   Jag är med i en annan Facebookgrupp med fotografer från Karlskrona och jag gillar inte alls just det här med copyright som många lägger in i sina bilder, även om de liksom jag har copyright på nytagna bilder. De gamla vykorten finns det ingen copyright på och nästan alla jag lägger i Karlskronabloggen kommer från min egen samling.

   Hur många inskannade bilder jag har vet jag inte! Jag brukar ta fram något av alla vykortsalbum och skanna korten efterhand som jag lägger upp dem. Sen har jag då givetvis tillgång till alla skanningar i Kaulskroniten från nummer 2-2007 när jag började göra den (30-40 bilder per nummer) plus två årsböcker jag sammanställde och en årsbok dit jag lånade ut ett 30-tal vykort. Sen fick jag faktiskt rätt mycket material från gamla nummer innan jag började göra tidskriften och även ett knappt tusental bilder från en fantastisk samling från hela Karlskrona, men de få gånger jag använder dessa kommer jag nu att lägga till “Föreningen Gamla Carlscrona” någonstans på bilden.

   Tråkigt att det ska behövas, men inget jag bråkar om med de som lägger upp i Facebookgruppen. Det har annars varit ett par riktigt heta diskussioner i den Facebookgruppen när någon la upp bilder från Blekinge Museum (MED angivande av källa) med bilder en fotograf skänkt dit och fotografens son blev ordentligt arg och sen troligen fick någon form av ekonomisk uppgörelse med Blekinge Museum. Liknande med en annan Karlskronabloggare som fick se en av sina bilder i gruppen utan angivande av källa och blev riktigt arg med en lång diskussion som följd!

 • Christian

  För att göra det hela lite uthärdligare kanske du kan klämma in din text absolut längst ned på bilderna, synligt men ändå diskret. Du kan nog utan bekymmer ändra textfärgen till någon grå nyans som passar både ljusa och mörka bakgrunder. Ser dessutom lite mer “sofistikerat” ut.

  Kan du inte göra en satsning på att göra alla dessa bilder tillgängliga för oss som gillar tillbakablickar. Kunde t.om basera det på Google Maps och plotta in var bilderna är tagna, så att man kan surfa runt i kartan och klicka på bilderna. Vore kanske ett kul arbete, om man dessutom öppnar upp för allmänheten att lägga in egna “gamla” bilder (t.ex. minst 20-30 år gamla eller mer) så kanske man kan få ihop en riktigt bra lösning för alla. Kanske något för Blekinge Museum. Arbetet med en sådan lösning borde ligga skolor som Hyper Island eller BTH varmt om hjärtat (själva systemlösningen alltså).

  • Karlskronabloggen

   @Torsten
   Ja, jag läste just det, den senaste som skickade upp bilder och texter det var ju inte bara från denna bloggen utan från flera andra hemsidor så bra att någon tar tag i det och säger ifrån!

  • Karlskronabloggen

   @Christian

   Nja, texten måste ju ligga så att den inte enkelt kan skäras bort utan att påverka bilden och det gör den om den oftast om den ligger längst ned. Storlek och färg på bokstäver är något jag varierar varje gång med hänsyn till bilden.

   Jag äger redan en annan domän som heter “karlskronabilder.se” som jag inte använder just nu, men det är inte otänkbart att jag kommer att använda den till något sådant som du tycker skulle vara bra!

   Google Maps vet jag inte hur det fungerar, men på Google Earth har jag lagt in och “plottat” en del bilder från Beijing tidigare och även någon från Karlskrona om jag minns rätt, men det var flera år sedan nu! Men det är en bra idé som jag ska fundera på!

   Jag vet Blekinge Museum hade planer på att göra en utställning med utskrifter av bilder från Facebookgruppen “Du vet du är från Karlskrona när…” men hur det gått med det senaste tiden vet jag inte. En av de mesta bidragsgivarna startade en ny egen grupp med gamla bilder och många lämnade gruppen när den spårade ur helt på flera olika sätt. Jag är inte med i någon av grupperna, men kan läsa den förstnämnda!

 • Torsten

  Nu har hon som senast spamat Facebook med bla dessa bilder fått tillsägelse att hon måste ange var bilderna kommer ifrån

  • Karlskronabloggen

   @Torsten
   Ja, jag läste just det, den senaste som skickade upp bilder och texter det var ju inte bara från denna bloggen utan från flera andra hemsidor så bra att någon tar tag i det och säger ifrån!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>