Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Vykortsframsida år 1899

För en gångs skull tänkte jag visa framsidan på ett gammalt vykort i samlingen! Jag har tidigare enbart visat baksidan, eller bildsidan som jag föredrar att kalla den. Detta är ett vykort skickat till den kände bokhandlaren Axel Krook och är poststämplat den 9 september 1899.

Det är ett inte helt ovanligt fenomen att som avsändaren här bara anger som adress “Herr Axel Krook – Här“, dvs i Karlskrona eftersom vykortet skickades därifrån. På den tiden fick man heller inte skriva något meddelande på framsidan, utan det fanns ett litet utrymme på bildsidan att skriva ett kort meddelande. Det var först sommaren 1905 det blev tillåtet att skriva meddelanden på denna sida av vykort då adress och meddelande fick halva utrymmet vardera.

Idag skulle detta förmodligen inte fungera eftersom all post först skickas till Alvesta och först där sorteras den, så “Här” räcker nog inte som adress längre även om jag skickar till grannen i lägenheten bredvid!

Vykortsframsida år 1899

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>