Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Tåget till Kastrup avgår strax

Dagens Bild i Karlskronabloggen blir från järnvägsstationen och visar Öresundståget till Kastrup klockan 13.47 och är på sätt och vis en ovanlig bild! För mig som samlare av gamla vykort finns det inga bilder från spårsidan av det som tidigare kallades Centralstationen eller Växjö-Karlskrona station (det fanns ju tre järnvägsstationer tidigare) och just här var det fotograferingsförbud på spårsidan tidigare.

Jag har bara sett ett reklamvykort från mitten av 1990-talet därifrån och även några lite äldre privattagna bilder, men före 1950 tror jag inte jag sett någon bild så här från spårsidan!

Hade gärna åkt med på detta tåg, men det går förhoppningsvis fler tåg till Kastrup för vidare färd till Beijing!

Tåget till Kastrup avgår strax...

2 comments to Tåget till Kastrup avgår strax

 • BosseH

  Hej Lasse,
  Undrar hur många olika vykort som givits ut med Centralstationen som motiv? Har själv ett par, men av vad jag sett på Tradera så borde det vara 7-8 stycken (från tillkomsten fram t o m 70-talet). I stort sett alla är tagna från samma håll (d v s nuvarande busstorget).
  Men varför skulle det tidigare ha varit fotograferingsförbud på spårsidan? Någon form av skyddsobjekt?

 • Karlskronabloggen

  Hej Bosse!

  Ja, det var någon form av skyddsobjekt som av militära skäl inte fick fotograferas. Varför har jag svårt att förstå och det var ett återkommande ämne bland oss vykortssamlare när vi träffades på våra möten och ingen någonsin lyckats hitta ett motiv från spårsidan!

  Från andra sidan finns det säkert ett tiotal olika motiv som tryckta vykort plus många “fotovykort” t ex när prominenta gäster anlänt till stationen, har själv en del sådana när kronprinsen anlände för att fira Karlskrona 250 år och inviga Karlskronautställningen 1930.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>