Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Brandstationen cirka 1915

Här kommer en gammal vy från Norra Kungsgatan mot söder som troligen är tagen omkring 1915. Huvudmotivet är dåvarande brandstationen i Karlskrona som hade adressen Norra Kungsgatan 24. Det har inträffat många spektakulära bränder genom Karlskronas 330-åriga historia och en del finns faktiskt dokumenterade på vykort och jag ska försöka visa några sådana senare i Karlskronabloggen.

På denna plats fanns den första yrkesbrandkåren i Karlskrona som inrättades fr o m den 1 oktober 1911 och det var 25 man totalt som anställdes. Det var en oerhört hierarkisk organisation med hela nio nivåer: en brandchef, enbrandmästare, en brandsergeant, en maskinistsergeant, en andre maskinist, en brandförman, en vice brandförman, tolv brandsoldater och sex extra brandsoldater. Bäst betalt hade brandchefen med en årslön på 3750 kronor plus fri bostad medan t ex de tolv brandsoldaterna fick nöja sig med en årslön på 1260 kronor. Observera också hästarna på bilden, de var en viktig del av brandkåren och de sista hästarna försvann först 1925.

Den gamla brandstationen revs i början av 1970-talet för att ge plats åt Försäkringskassans fyravåningsbyggnad som fortfarande står kvar på samma plats fast Försäkringskassan har flyttat och nu håller Vuxenutbildningen till i huset och där ligger SFI-utbildningen (Svenska För Invandrare).

Brandstationen cirka 1915

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>