Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Sydsvenskan når ett nytt bottenmärke!

Detta måste vara den kanske mest korkade och verklighetsfrämmande “snyftartikel” jag läst i en svensk tidning (om man undantar en del av de alster som ibland produceras av Aftonbladets ledarskribenter) och jag förstår helt varför Sydsvenskan inte tillåter sina läsare att kommentera artikeln!

Sydsvenskan: “När skrivspråket saknas krävs knep och ett bra minne”

3 comments to Sydsvenskan når ett nytt bottenmärke!

 • BosseH

  Håller med dig, men hur länge ska vi behöva finna oss i det här.

  “För två år sedan kunde Fadum Mohamd inte skriva sitt namn. Däremot kunde hon mycket annat. Som att överleva i ett farligt och krigshärjat land, Somalia, och tillsammans med sina elva barn ta sig med flyg till Sverige utan möjlighet att tyda en skylt eller ett enda dokument”.

  Fantastiskt, men klarar de 7 miljoner som finns kvar i Somalia att utföra samma bedrift? Att på egen hand ta sig till paradiset Sverige?

  “Han kom hit som arbetskraftsinvandrare i somras. Restaurang Occo i Malmö behövde en arabisk restaurangchef. Rachid, som då jobbade i Syrien, fick jobbet. Det gäller att memorera gästernas beställningar. Dessutom vilket bord som är vilket. En enkel sak för den som kan läsa restaurangbordens siffror och använda ett anteckningsblock. Betydligt svårare för Rachid Abdou, som inte börjat lära sig läsa och skriva förrän nu, som 36-åring”.

  Fanstastiskt, han kan varken läsa eller skriva eller prata ett ord svenska och nu direkt restaurangchef i Malmö. Kravet för jobbet var vara “arab”, vad hade hänt om en restaurang skulle kräva att restaurangchefen de söker måste vara en “svensk”? Och Malmö med så många arbetslösa araber, finns det ingen av dem som skulle kunna klara av den befattningen?

 • Bertil Gralvik

  Tidningen beskriver situationen för immigranter, som ännu inte lärt svenska eller är analfabeter. Det är upplysning till oss som både kan svenska och har ett skriftspråk. Rachid fick säkert jobbet på andra kvalifikationer, t.ex. erfarenhet från arabisk restaurang. Man får förmoda att han också kunde det språk som restaurangen behövde. Vari ligger felet?

 • Karlskronabloggen

  Jag tycker slutraderna i kommentaren från “BosseH” besvarar din fråga Bertil Gralvik. Det måste ju redan finnas otroligt många invånare i dagens Malmö som skulle klara detta jobb.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>