Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ulven – En resa till evigheten

I den gamla Karlskronabloggen visade jag några bilder från begravningen av de karlskronabor som var med vid ubåten Ulvens minsprängning och förlisning utanför Marstrand 1943 och det var en händelse som var enormt uppmärksammad i dåtidens svenska medier. Jag hittade en liten kortfilm om händelsen som finns att se nedan och just i slutet kommer bilden från Ronnebygatan med det långa begravningstågen med de karlskronabor som omkom. Det var väl så att alla i Karlskrona kände någon av de som omkom och jag minns min mamma berättade om sin bästa kompis fästman som var en av de 33 som omkom.

Besättningen var egentligen 34 man, men en av kockarna satt i arresten och följde ej med på Ulvens sista resa för egen maskin. Ulven hittades efter nästan tre veckor, bärgades och och gjorde sen sin sista resa bogserad genom Göteborgs skärgård in till hamnen i Göteborg där alla kroppar sedan kunde tas om hand. Där hölls sedan en minneshögtid på Nya Varvet i Göteborg varefter de omkomna fördes till de platser de skulle begravas.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>